Med klassiska hårdrocksband menar man i allmänhet de rockband som bildades på 1960- och 70-talen och som spelade rock, men där hårdrocken ännu inte har börjat låta riktigt som den kom att göra senare, på 1980- och 1990-talen. De teman som kommit att dominera under senare år, som döden eller asatron, var inte heller aktuella på samma sätt under de tidiga åren. De tidiga hårdrocksbanden kan sägas vara Led Zeppelin, Deep Purple, Judas Priest med flera, men det egentliga genombrottet för riktig heavy metal kom med Black Sabbath, som tog steget över till det makabra.

vAD ÄR KLASSISK HÅRDROCK?

Den klassiska hårdrocken med band som The Who, Aerosmith, Van Halen och AC/DC lyckades nå ut till massorna utanför sina närmaste fans och stod periodvis tillsammans med andra rockband som Queen och Kiss för en ganska stod del av musikscenen enligt metal nyheter.

En ny vändning på 80- och 90-talen

1980- och 1990-talen blev en vändning för klassiska hårdrocksband som Iron Maiden, några metal band gick åt pophållet medan andra minskade i popularitet. Nya metal band uppstod, inom en genre som kallades glam metal: Bon Jovi, Def Leppard och Guns N’ Roses är några exempel.

Under 2000-talet uppstod ett förnyat intresse och många nya band skapades, bland annat Ghost, Crashdiet och Helvetets port. Endast ett fåtal av de tidiga banden är kvar idag, men faktum är att ett band som Judas Priest lyckades få till en stor hit igen 2018 med låten Firepower från albumet med samma namn.

Klassiska hårdrocksband som står ut

Metallica räknas tillsammans med Slayer, Anthrax och Megadeth till The Big Four of Thrash. 2018 fick Metallica som första metal band i världen motta det prestigefyllda Polarpriset med motiveringen ”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig”. Det mest kända thrash bandet inom swedish metal är The Haunted.

Rockare

Bland klassiska hårdrocksband är det amerikanska bandet Metallica värt att nämna extra. Bandet bildades 1981 i Los Angeles och med över 110 miljoner album sålda över hela världen har det kommit att räknas som ett av de mest inflytelserika inom sin genre, thrash metal.

Albumsläpp fredag den 13:e

Buren av metalfans
5/5

Det engelska metal bandet Black Sabbath fick sitt genombrott 1970, men hade redan bildats två år innan. Bandet skapade ett speciellt sound tack vare att gitarristen hade fingerproteser som gjorde att han inte kunde trycka ner strängarna så hårt. Istället stämde han ner gitarren – och det unika Black Sabbath-soundet var fött! Det första självbetitlade Black Sabbath-albumet släpptes fredagen den 13:e och resten är historia.

5/5

Populära glam metal band som Mötley Crüe och Twisted Sister gjorde hårdrocken känd utanför de egna leden. Listan med de bästa metal banden kan göras hur lång som helst, för vem kan glömma Motörhead, Rammstein, Hammerfall och Saxon? Ur den musikstil som klassiska hårdrocksband skapade växte så småningom grungen fram, med kända namn som Nirvana med sin mytomspunne frontman Kurt Cobain.