Swedish Metal

Den svenska hårdrocken

Den svenska hårdrocken

Metal som är producerad i Sverige av svenska band brukar kallas för swedish metal även om den precis som i andra länder utövas av band inom de flesta subkulturer. Det mest kända svenska hårdrocksbandet genom tiderna, Europe, kan sägas representera glam metal.

Den tidiga svenska hårdrocken hade element av både klassisk metal med mindre tangentbord och mer aggressiv riffing, men ganska snart kom även den mer melodiska hårdrocken in, som svensk metal senare har blivit känd för.

Som brukligt fanns det vad metal nyheter kan erfara en viss rivalitet mellan de två svenska storstäderna. Stockholm var känd för sin råa death metal medan Göteborg tog upp den mer melodiska hårdrocken, men det fanns givetvis inga vattentäta skott mellan städerna.

Melodisk heavy metal lägger mycket tonvikt på refrängen och väljer lättare ämnen än traditionell metal med döden i fokus. Detta beror på att den svenska hårdrocken initialt var mycket influerad av punkrocken.

Svensk metal är tungviktare på världsscenen

Sabaton, titanerna från Falun, är ett av de största namnen inom swedish metal. Med sin egen tolkning av power metal och sin förkärlek för militära teman har deras liveshower blivit festivalfavoriter. Många av låtarna handlar om historiska strider och blodiga slagfält.

Man kan säkert tänka på Abba som Sveriges främsta musikexportprodukt, men faktum är att här har uppstått en stor mängd metal band och många av dem räknas idag till världens främsta. Candlemass, Meshuggah, Entombed, Katatonia och In Flames är bara några band som har vuxit fram ur den svenska myllan.

Swedish metal och Viking metal

Swedish metal och Viking metal

Några som verkligen tagit swedish metal till nya höjder är Amon Amarth, bandet som spelar viking-inspirerad metal utan att vara viking metal. Bandet klassas som melodisk death metal och namnet kommer från det alviska språket Sindarin (Tolkien) och betyder Domedagsberget.

Bathory var ett av de klassiska hårdrocksband som var först ut på scenen i Sverige (1984) och som har blivit mycket inflytelserika både för band inom viking metal och black metal. Viking metal förekommer givetvis inte bara i Sverige utan även i de andra nordiska länderna med isländska bandet Tyr i spetsen.

Heavy metal for ever

★★★★★

Europe är det svenska metal bandet som gav oss oförglömliga klassiker som The Final Countdown, en låt som kanske inte direkt höjde deras status inom den hårdkokta rockvärlden, men som har blivit en av världens mest spelade med över 25 miljoner sålda skivor. Många av bandets originalmedlemmar är fortfarande kvar, som Joey Tempest och bandet fortsätter att leverera som liveartister.

★★★★★

Nyare swedish metal band, som spelar i den klassiska svenska hårdrockstilen, är Bloodbath, Paganizer och Tepugnant. Även Opeth, Scar Symmetry, Hypocrisy och Arch Enemy är självklart värda att nämnas. Sveriges framträdande roll inom främst death metal har även haft påverkan på många utländska band, vilket har medfört att man i USA har börjat kalla heavy metal som spelas i skandinavisk stil, men som inte spelas av nordiska band, för Swedecore.